Det finns många Hollywood-filmer som handlar om affärer, börsen, att spela för pengar som blivit hyllade världen över. De allra bästa av dessa filmer har till och med vunnit Oscarsstatyetter av den välkända Oscars-akademin i Hollywood. Här är en lista på tre filmer som blivit internationellt välkända och som fått många Oscars-nomineringar och hög ranking på både IMDB och Rottentomatoes.com. Förmodligen blir du inte förvånad när du ser många filmer om den amerikanska börsen, Wall Street – då det är ett tema som intresserat många manusförfattare i många år.

The Big Short

I filmen The Big Short ser vi skådespelaren Ryan Gosling i spetsen som en ledande figur i berättelsen om några affärsmän på Wall Street, som upptäckte och utnyttjade systemet för egen vinning, vilket ledde till 2008-konjukturen. Även skådespelare som Brad Pitt, Christian Bale och Marisa Tomei medverkar i detta drama. Med både dramatiska och komiska inslag är det en dynamisk film som på ett smart sätt vänder sig till publiken på ett öppet och intressant sätt. Baserad på den bästsäljande boken med samma titel, följer vi värdepapperssäljaren Jared Vennet (spelad av Gosling) på en resa genom 2000-talet när han går från att vara en förlorare till att bli en höjdare genom att utnyttja systemets olika fonder och uppblåsta bostadsmarknad. Allt baseras självklart på verkliga händelser där åskådaren på ett enkelt sätt får kraschen förklarad med olika karaktärer och händelser.

The Wolf of Wall Street

Ännu en film som behandlar temat Wall Street är den välkända DiCaprio filmen, The Wolf Of Wall Street från 2014. I denna kritikerrosade film av Martin Scorsese ser vi en intensiv Leonardo DiCaprio i rollen som Jordan Belfort och den tragiska och komiska berättelsen om girighet och pengar på den amerikanska börsen. Kanske hittar du också inspiration genom dessa filmer att samla lån med hjälp av Sambla och få en bättre ekonomi. I typisk Scorsese-anda handlar filmen även om lojalitet och svek, men framförallt får vi följa en korrupt börsmäklare i 1980-talets senare halva, där Belfort med en gränslöshet njuter av pengar. Belfort är den unga börsmäklaren som på kort tid upptäcker sin talang för försäljning och motiveringsförmåga vilket ger honom en kortvarig men väldigt framgångsrik karriär. Genom att vika sig för lagar och samhällets moral blir han oerhört rik på kort tid. Filmen är baserad på Jordan Belforts bok med samma namn.

Filmens huvudkaraktär är otroligt charmig och lyckas att kombinera både humor och charm på ett älskvärt sätt som får publiken att heja på den giriga Belfort. Däremot är kvinnosynen inte särskilt intressant och de flesta kvinnokaraktärer faller platt, eftersom de spelar ensidiga stereotyper i form av strippor, bedragna fruar och prostituerade. Eftersom boken följer Belforts egna synvinkel så är filmen inte helt dimensionell och känns därför något ensidig. Dock är det Scorseses skicklighet som filmskapare som gör filmen väldigt charmig.

Wall Street

Sist men inte minst, så måste klassikern Wall Street (1987) av Oliver Stone finnas med på en lista om filmer om pengar. I vilket fall som helst, får vi i denna dramafilm följa börsmäklaren (sheen) och Gordon Gekko (Douglas) i den amerikanska börsens mörka värld fylld av kriminalitet och företagsspioneri. Än lite äldre klassiker som fortfarande håller måttet.