Tårtgeneralen är en film baserad på en roman från 2009 som är skriven av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och som bygger på en sann historia. Verklighetens Hasse P, Hans-Göran ”Hasse P” Pettersson, tillverkade världens största smörgåstårta, som tog sig in i Guinness Rekordbok. Filmen spelades in under år 2017 med Mikael Persbrandt i, som ansågs vara som gjuten för rollen. Filmen hade sedan premiär i mars 2018 och prisades med publikens guldbagge år 2019.

Att tårtor kan få folk att samlas och trivas är välkänt och det är därför som det serveras tårta i samband med födelsedagar, bröllop, dop och då framgångar ska firas. Idag kan du Beställa hos dintarta.se direkt på nätet och få en specialkomponerad tårta helt utifrån dina önskemål.

Om Tårtgeneralen

Handlingen utspelar sig i Köping under mitten på 1980-talet då IKEA i Köping stänger igen på grund av dålig lönsamhet. Samtidigt utses Köping till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou i tv-programmet Rekordmagasinet Köping. Under denna tid lamslås bygden kring Köping samtidigt som hela Sverige skrattar åt Köping. Detta får den nyinflyttade figuren Hasse P att agera. Hasse P vill inte acceptera att Köping ska anses vara en tråkig stad. Han beslutar sig för att sätta Köping på världskartan genom att försöka sätta ett världsrekord. Detta världsrekord handlade om att bygga världens största smörgåstårta.

År 1985 bakades smörgåstårtan. Bageriet bakade tre meter per dag och i mars var den färdig. Smörgåstårtan mätte hela 510 meter, vilket var ett världsrekord och som fick både Köping och Hasse P att hamna i Guinness rekordbok. Hasse P hade lyckats med att visa att Köping var bäst på någonting och att göra någonting är alltid bättre än att inte göra någonting.

Den dagen samlades Köpingsborna i centrum för att beskåda världsrekordet, men även för att smaka på smörgåstårtan. Samlingen blev lyckad och folk var glada, vilket även var ett av Hasse P:s syften. Att göra folket i Köping lite gladare och lite mer stolta över sin stad.

Hasse P ville göra mer än så

Hasse P är en handlingens person som efter det lyckade rekordförsöket med smörgåstårta fick vatten på sin kvarn. Nu skulle Köping bli levande igen och Hasse P startade det ena projektet efter det andra. Bland annat försökte han göra kanelbullen till årets present. Han anordnade en gigantisk kräftskiva och öppnade en ostbutik. Hur gärna Hasse P än ville lyckades han inte med alla sina projekt och upplevde själv att hans misslyckanden fick folk att se honom som en pajas. Även om det gjorde ont i själen så kunde ingen ta ifrån honom att den där dagen i mars år 1985 fick han folket i Köping att känna en stor sammanhållning. Hans insats fick Köpingsborna gladare samtidigt som han faktiskt lyckades med att baka världens största smörgåstårta.

Tårtgeneralen handlar i grund och botten om att även de små människorna kan göra stora saker. Filmen handlar också om hur det är att vara utstött och att ändå kunna finna styrka och mening genom att försöka göra någonting.