Sverige är inte bara en av världens främsta musikexportörer, med filmskapare som Ingmar Bergman, Roy Andersson, Lasse Hallström och Ruben Östlund kan man tydligt se hur svensk filmindustri och export blomstrar. Sverige bidrar inte bara med dramaturger bakom kameran, utan även med skådespelartalanger som Alexander Skarsgård, högaktuella Noomi Rapace och Oscars-vinnaren Alicia Vikander. Det går bra för svensk film – svenska draman hyllas runt om i världen och vinner priser internationellt. Här kommer vi lista de kulturella skatter som Sverige har bidragit med de senaste åren, allt från ”Det sjunde inseglet” från 1957, till 2017 års succéfilm ”The Square”.

767a32ad-371c-40a0-8c42-78732d7ee618

Sverige var en stor filmexportör under 1900-talet. År 1957 släppte Ingmar Bergman filmen ”Det Sjunde Inseglet”, en film som personifierade Döden och gav den svenska befolkningen en klar bild av hur han såg ut. Stjärnan i verket, svensken Max von Sydow, fick sig ett uppsving i filmindustrin och kom senare att spela huvudroll i en av USA:s och Kanadas mest populära film ”The Exorcist” (1973). Bergman fortsatte att skapa film som satte Sverige på kartan inom filmkultur. År 1982 skapade konstnären filmen ”Fanny och Alexander”, ett drama om den brokiga familjen Ekdahl som kom att belönas med hela fyra Oscars-statyetter.

Roy Andersson

Roy Andersson, född 1943, är även han ett känt ansikte inom filmindustrin. Den svenska filmregissören är mest känd för sitt verk ”En svensk kärlekshistoria” (1970) och ”A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ett modernare verk som kom ut år 2014. Hans kännetecken inom filmen är framförallt långa, absurda komedier, hård skildring av svensk kultur och ”felliniesque grotesque”.

fq.2015.69.1

Filmen ”A Pigeon Sat on a Branch…” vann Golden Lion-priset på filmfestivalen i Venedig, vilket gjorde Andersson till den första svenska regissören och den andra skandinaviska regissören att vinna priset i festivalens historia. Även Andersson har nominerats till Oscars och anses vara en viktig europeisk regissör.

Skådespelare från Sverige

Även framför kameran dominerar många svenskar. Några av de senaste storsatsningarna är senaste ”Tomb Raider” med Alicia Vikander, Alien-uppföljaren ”Prometheus” med svenska Noomi Rapace, ”Tarzan” med Alexander Skarsgård och ”Run all night”, en actionfilm med Joel Kinnaman. 2015 blev ett stort år för svenska filmindustrin när Alicia Vikander från Göteborg vann en Oscar mot stora namn som Kate Winslet och Rooney Mara. Joel Kinnaman är även han ett stort namn i Hollywood idag. Talangen från Stockholm har inte bara medverkat i framgångsrika actionrullar, utan hade även en stor roll i succéserien ”House of Cards”. Den svenska filmindustrin blomstrar och det gör även våra talanger.

Moderna konstnärer – Ruben Östlund & Lukas Moodysson

the_square_h_2017

I modernare tid har vi två konstnärer som livnär sig på att skapa film med socialt kritiska teman. Ruben Östlund är en svensk filmregissör och manusförfattare. Hans film ”Force Majeure” (svensk titel ”Turist”) från 2014 och ”The Square” (2017) var båda kritikerrosade och vann utmärkelser på Cannes filmfestival samt en Palme d’Or för sin sistnämnda film. Lukas Moodysson är en svensk romanförfattare och filmregissör som under 1980-talet fokuserade på poesi, men fick sitt stora, internationella genombrott 1998 med filmen ”Show Me Love” (Fucking Åmal). År 2007 rankade tidningen The Guardian Moodysson som elfte i sin lista över världens bästa regissörer, tack vare sin hjärtliga och kompromisslösa stil.