Att coronapandemin ställde till med stora omställningar i samhället är ingen nyhet, men få kanske insåg vilka konsekvenser det skulle få för enskilda individer. Många människor upplevde stress och negativa effekter av ofrivillig karantän och isolering samtidigt som pandemin också förde familjer närmare varandra. Aldrig förr kunde vi spendera så mycket tid tillsammans med våra partners och våra barn. Något som verkligen fick ett uppsving under pandemin och all den fritid den skapade var streamingtjänsterna. Läs mer här.

Abonnemangsökning för Netflix

Det är kanske inte så förvånande att streamingjätten Netflix ökade stort under pandemin. När människor blir tvingade att isolera sig i hemmet är det ganska naturligt att intresset för filmer och tv-serier ökar stort. Fördelen med streamingtjänster är att den som tittar fritt kan välja bland utbudet och det finns heller ingen reklam som irriterar och skapar onödiga avbrott i tittandet. Coronapandemin påverkade nämligen i grunden hur vi som människor kunde spendera vår fritid. När alla andra nöjen utanför hemmet tvångsmässigt ställdes in ökade naturligtvis tv-tittandet ganska markant. Streamingtjänsterna blev dock de verkliga vinnarna där abonnemangskunderna ökade rejält.

Psykisk hälsa och välmående

Att en pandemi skapar osäkerhet, stress och psykiska påfrestningar är inte så konstigt. Som människa är det naturligt att söka sig till aktiviteter som på olika sätt får oss att må bra och som ökar känslan av välbefinnande. Pandemin skapade kaos och oro samtidigt som den också förde familjer och människor samman. Förutom att streamingtjänsterna ökade fick även ljudbokstjänsterna ett uppsving samt intresset för till exempel digitala böcker. Något som även visar behovet av närhet och kärlek är att försäljningen av vuxenleksaker gick upp under pandemin. Människor fick med andra ord upp ögonen för varandra och sajter som https://fyndiq.se/halsa-skonhet/intim/sexleksaker/ upplevde en positiv ökning av antalet potentiella kunder. Det är helt enkelt naturligt för människor att söka sig till aktiviteter som skapar en känsla av välmående och framför allt lugn och ro. Detta blir särskilt viktigt i kritiska lägen som ställer allt på sin spets, vilket coronapandemin verkligen gjorde. När det gäller digitala böcker och den typen av streamingtjänster var det framför allt Nextory, Bokus Play, Bookbeat och Storytel som upplevde en uppåtgående trend.

Stort utbud

Många människor utökade även utbudet av tv-kanaler under pandemin. Undersökningar visar även att drygt 50 % av hushållen i Sverige faktiskt har ett eller flera abonnemang hos några av de mest populära streamingjättarna som till exempel Viaplay, HBO, C More och Netflix. Det är främst det närmast obegränsade utbudet av filmer och tv-serier som lockar. Att i lugn och ro till exempel kunna se 16 säsonger på raken av Cityakuten uppskattas enormt av de allra flesta abonnenter, istället för ett avsnitt i veckan som tv-tittandet såg ut förr.