Sverige har ett stort utbud av filmer med en rik historia. Här kommer några av de största filmerna! -Låt den rätta in (2008) Regissör: Tomas Alfredson. Det här är skräck med en kallsvettig hand, där den mobbade tonåringen Kåre Hedebrant hoppas ha hittat en vän i den mystiska nya grannen Lina Leandersson. -Sånger från andra våningen (2000) Regissör: Roy Andersson. Inga scener är skrivna i förväg och den perfektionistiska författaren var tvungen att gräva i sin egen ficka för att slutföra det fyraåriga projektet.

-Fröken Julie (1951) Regissör: Alf Sjöberg. Direktören tar på sig ett av August Strindbergs verk. Anita Björk kämpar för att komma överens med de psykologiska ärr som hon bär med sig från sin olyckliga barndom och att skapa förnuft i de motsatta uppfattningarna om klass, moral och sexuell etikett som Ulf Palme väcker inom henne. -Så som i himmelen (2004) Regissör: Kay Pollack. Denna komedi/drama äger rum i Norrland, den nordligaste delen av Sverige. En man återvänder hem och uppmanas snart att hjälpa kyrkokören.

En sann klassiker

-Utvandrarna (1971) Regissör: Jan Troell. Trots att han var mest känd för att ha arbetat ihop med Ingmar Bergman i sammanlagt 11 filmer, gjorde Max von Sydow också åtta samarbeten med Jan Troell. Bland dem är ingen bättre än denna anpassning av Vilhelm Mobergs bästsäljande romanserie i fyra delar (1949-59).

2d22e430108233a5515eb068bec18f8c

Filmen kostade nästan två miljoner mer än beräknat och var den ditintills dyraste svenska filmen som gjorts. Året därpå (1972) kom uppföljaren ”Nybyggarna” som följer karaktärerna från ”Utvandrarna” i kampen om att skapa sig ett liv i det nya landet.

Den nya succén

-En man kallad Ove (2015) Regissör: Hannes Holm. Den här mörka komedin följer Ove, en strikt, sur gammal man som har fått nog av det här livet, men som aldrig har tillräckligt med tid för att avsluta allt. En ny granne flyttar in och en osannolik vänskap tar form. Den här filmen fick sex Guldbagge-nomineringar, vann två och nominerades till bästa utländska film på Akademieutmärkelserna 2016. Denna film har väckt sådan uppmärksamhet att Hollywood ska göra en film med Tom Hanks i huvudrollen som Ove.

Spänning i högklass

-Milleniumtrilogin- Män som hatar kvinnor (2009) Regissör: Niels Arden Oplev, Flickan som lekte med elden (2009) Regissör: Daniel Alfredson, Luftslottet som sprängdes (2009) Regissör: Daniel Alfredson. Milleniumtrilogin är tre filmer baserade på tre svenska bästsäljande böcker. Den gjordes senare av Hollywood med Daniel Craig i huvudrollen men som det brukar är inget lika bra som originalet. Filmerna följer en journalist som är anställd för att undersöka ett 40 år gammalt oupplöst mysterium. Han får hjälp av en kvinnlig hackare och fallet blir farligare än de båda hade kunnat föreställa sig.

film-basta-romantiska-filmer-alla-hjartans-dag-puff-1

En film vi inte får glömma

-Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) Regissör: Felix Herngren. Baserad på en roman från 2009 av Jonas Jonasson. Det är en fantasi om en sprängämnesexpert som arbetade för politiska ledare, från Franco till Stalin. På sin 100-årsdag flyr Allan (Robert Gustafsson) sitt vårdhem för att ge sig ut på ett äventyr. Filmens regissör Felix Herngren använder ett slags kollektiv montage för att visa Allan vid olika perioder i historien. Gustafsson, då 47 år gammal, gör sitt bästa för att se 100 år gammal ut.