Skidåkning är en populär sport som åtföljs av många idrottsskador. Det är den höga hastigheten och även det faktum att fötterna är fixerade på skidorna som gör att det finns en stor risk för frakturer och andra typer av skador. Trots riskerna är det många som älskar skidåkning, och sporten har skildrats i flera svenska storfilmer.

Sällskapsresan II – Snowroller

En svensk film som skildrar skidkulturen med humoristisk precision är Sällskapsresan II – Snowroller. I den här klassikern får vi följa den ängslige och gammalmodige huvudpersonen Stig-Helmer Olsson, hans energiske och teknikentusiastiske vän Ole Bramserud och den intrigfyllda tvåbarnsfamiljen Jönsson som allihop är på skidsemester i Alperna. Redan i de första scenerna blir huvudpersonen Stig-Helmer allt mer varse om slalomåkningens faror och han får kämpa med sig själv och sina fobier innan han ger sig ut på sin första utförsåkning. Rädslan för att råka ut för en idrottsskada blir inte bättre med vetskapen om att ägaren till skidanläggningen har gjort stora pengar på den välbesökta ortopediska kliniken som ligger mitt i byn. Dit kommer turisterna med sina skador för att få hjälp, precis som idrottsskadespecialisterna ab erbjuder hjälp här i Sverige.

Stig-Helmers gode vän Ole som är orädd till sin natur ger honom goda och kanske överoptimistiska råd för att klara sig helskinnad från backen. Bland annat påstår han att moderna slalompjäxorna skyddar bättre mot spiralbrott än de gammaldags pjäxor som Stig-Helmer har med sig. De flesta karaktärer klarar sig utan allvarliga idrottsskador i filmen, men direktör Jönsson råkar däremot ut för en olycka och bryter benet. Han blir sängliggande i flera dagar med gipsat ben och fot på ortopedkliniken, vilket tas emot med stillsam munterhet av den frihetstörstande fru Jönsson.

Ronja Rövardotter

Även längdskidåkning kan ibland leda till skador. Även om risken för de komplicerade höghastighetsskador som man ser inom utförsåkning är i stort sett obefintliga, finns det en risk att skada sig då man faller eller fastnar i något. Det var något som Ronja Rövardotter råkade ut för i den folkkära filmen med samma namn. Under en av sina äventyrliga upptäcktsfärder på skidor ramlar hon ner med foten i Rumpnissarnas håla och blir sittande oförmögen att komma loss innan hennes jämnåriga rival kommer och räddar henne. Om Ronja råkade ut för en stukning av foten förtäljer inte berättelsen, men det är ett exempel på sådant som kan hända när man åker längdskidor.