Att se en bra och välgjord film kan vara en upplevelse som etsar sig fast i minnet under lång tid framöver. Men vad är det egentligen som gör att vi blir så berörda och fångade av vissa filmer mer än andra? Är det en bra handling, vassa repliker eller talangfulla skådespelare? Självklart är dessa faktorer byggstenar för en bra film, men likaså är inredning a och o för att förflytta oss till andra tider och epoker. Det är ett sätt att skapa trovärdighet och göra så att vi blir uppslukade av filmen på riktigt. Det finns många olika gestaltningar och filmfavoriter som tar sig an olika tider där vi också ges en bra skildring. Låt oss kika lite närmare på just 50-talet.

Välkommen till Pleasentville

I filmen Välkommen till Pleasentville med Toby Maguire får vi se honom och hans syster, spelad av Renee Zellweger, hamna i 50-talet när de bråkar om tv:n och via fjärrkontrollen får byta liv. Plötsligt får de färdas till en annan tid och finner sig själva i en 50-tals såpopera som de under lång tid följt hemma som åskådare. Filmen och deras värld blir svartvit först, men sedan när saker och ting ordnar sig i handlingen får vi göra en rolig tidsresa. Scener med härligt designade trämöbler, stilrena fåtöljer med sneda ben, bord i etapper som går under varandra och naturligtvis den perfekta stringhyllan finns på plats och gör filmen till ett mästerverk med sin säregna inredningsstil och tidsenliga detaljer. Det är en minimalistiskt stil med funktionella möbler men ändå med färgsprakande detaljer som hör till, såsom mönstertapeter och färgglada gardiner.

Detta är en stil som många fortfarande fascineras av och har vi tur kan vi ha ärvt en och annan möbel från farmor eller hittat guldkorn på loppis. Om så inte är fallet och vi gärna vill inreda vårt boende i 50-tals anda kan vi lösa det på annat sätt. Via string furniture hittar vi bland annat karakteristiska stringhyllor med metallgavel och hyllplan i trä som ger våra väggar både en snygg och luftig stil. Det finns många olika alternativ att kombinera hyllorna, och äntligen kan Nisse Strinnings design från 1949 fylla våra hem med flexibilitet och funktion på nytt.

Kan du vissla Johanna

En svensk filmklassiker som är så älskvärd är filmen Kan du vissla Johanna med Per Oscarsson som visas varje julledighet. Denna film uppskattas inte enbart för att Oscarsson gestaltar en bitter gubbe på ett briljant sätt eller för att vi får följa Berras resa att fylla tomrummet med en ny morfar. Filmen är rakt igenom trovärdigt gjord genom att den utspelar sig i områden med riktiga hus som är gjorda under denna tid samtidigt som allt från klädval, beteende bland karaktärerna, deras liv och olika boenden med rätt möblering ger oss det allra bästa med tidstypisk inredning och design.

Nästa gång du fångas av en film, fundera vidare på vad det är du ser. Lägg märke till detaljerna och gläd dig i att vi tack vare film och inredning inte har några gränser vare sig det gäller att göra en tidsresa bakåt i tiden eller omges av framtidsskildringar med detaljer vi aldrig tidigare fått se.