TV-serier är ett fenomen som blivit allt mer älskat och som nu nästan gått om filmen gällande prestige och popularitet. För att tillfredsställa tittarna produceras det nya TV-serier i ett rasande tempo. I och med de stora streamingbolagens tjänster har de dessutom blivit mer tillgängliga och du behöver inte längre vänta tills de sänds på TV, utan kan titta precis när du vill. Det stora utbudet innebär att det finns något för alla – för vår smak är ju som vi alla vet ofta väldigt olika. Vilka är egentligen de bästa TV-serierna genom tiderna? Det ska vi försöka reda ut i artikeln här nedan.

best-tv-2013

Vi börjar i våldets värld med en av de mest ikoniska TV-serierna någonsin – en serie som bidrog till att lägga grunden för den serie-boom som sedan skedde. Det handlar naturligtvis om Sopranos. Serien handlar om maffiabossen Tony Soprano och hans kamp för att hantera sin kriminella verksamhet parallellt med familjelivet. Serien är en av de mest framgångsrika någonsin och slutet på den sista episoden har gått till historien. En annan, lite nyare, serie som följer samma våldsamma tema är Sons of Anarchy. Handlingen centreras runt ett motorcykelgäng som lever utanför lagens gränser och som ständigt befinner sig i maktkamper både internt och gentemot rivaliserande gäng.

De allra bästa av vänner

En av de absolut populäraste TV-serier som sänts i modern tid är den amerikanska sitcomen Vänner. Vänner, eller Friends som är originaltiteln, sändes från 1994 till 2004. De sex vännerna som utgör huvudkaraktärerna blev snabbt tittarnas favoriter och vi fick följa dem genom sorger och glädjeämnen under ett helt decennium.

vanner_bff

Programmet var så populärt att skådespelarna inte hade några problem att förhandla sig till en lön på 1 miljon dollar var per avsnitt under den sista säsongen. Detta gör TV-serien till en av de absolut dyraste genom tiderna. Men så skänkte den också otrolig glädje till massor av människor under många år.

Flygkrascher, politiska drama och verkliga historier

Det finns så pass många framgångsrika och populära serier att det är svårt att välja de bästa men här nämner vi några som hyllats av tittarna. Lost, som hade premiär 2004, förbryllade en hel Tv-värld med sina mysterier och konstiga sammanträffanden. För de mer politiskt intresserade var Vita Huset och House of Cards, två serier där man får följa intrigerna mellan makthavarna i Washington, stora succéer. När det gäller dokumentära serier är både Making a Murderer och The People v. O. J. Simpson: American Crime Story mästerverk som verkligen berör och fascinerar. Medan den förstnämnda är helt dokumentär gestaltas verkliga personer av skådespelare i den senare.

acidente_los_rodeos_1

Den största serien av dem alla

Slutligen går det naturligtvis inte att tala om de bästa TV-serierna någonsin utan att nämna Game of Thrones. Denna bombastiska fantasyserie är baserad på bokserien kallad Sagan om Is och Eld som skrivits av George R.R Martin. Böckerna, och ännu mer så serien, har gjort succé världen över. Inför varje ny säsong, och avsnitt, sitter fansen som på nålar och väntar otåligt på vad som ska hända. Eftersom TV-serien nu har gått om historien i de publicerade böckerna är det ingen som med säkerhet vet vad som kommer hända i seriens nästa säsong. Spänningen är helt enkelt olidlig!