Vad som är en bra film är förstås en smaksak. Vi har alla olika preferenser och åsikter och det finns nog lika många listor över världens bästa filmer som det finns människor i världen. Så hur bedömer man egentligen vad som är en bra film? Även här går naturligtvis åsikterna isär. Dock finns det vissa filmer som står ut lite extra från mängden och som brukar hamna på de flestas topplista. Här nedan följer ett försök att lista några av dessa – de bästa filmerna genom tiderna.

skacc88rmavbild-2017-12-19-kl-22-31-40

”Nyckeln till frihet” (1994) , baserad på en bok av författaren Stephen King, är en fantastisk film som har legat i toppen på recensionsajten IMDb i många år. En äldre film som älskas av publiken är ”Borta med vinden” (1939) som kretsade kring den hetlevrade plantagedottern Scarlett O’Hara. Inte att förglömma är också ”Annie Hall” (1977), den film som blev Woody Allens stora genombrott. Även filmen ”Forrest Gump” (1994) har älskats av tittare världen över. En annan otrolig framgångssaga är ”Star Wars”, som än idag släpper nya filmer.

Casablanca – klassikernas klassiker

Detta svartvita romantiska drama utkom redan år 1942 men har hållit måttet sedan dess. Idag anses detta vara en av de bästa filmerna i historien. Många tittare har låtit sig engageras och förföras av den dramatiska kärlekshistoria som utspelar sig mitt under ett brinnande världskrig. Rick, Ilsa och alla de andra karaktärerna kommer sent att glömmas bort av folket. Filmen har även gett upphov till några av tiderna mest kända citat, som till exempel ”Here’s looking at you, kid” och ”We’ll always have Paris.”

fx0603casablanca

Andra klassiker som tål att nämnas i detta sammanhang är Orson Welles spännande rulle ”Citizen Kane” (1941). Även ”Gökboet” (1975), där Jack Nicholson slog igenom på riktigt via sin roll som en fejkande patient på mentalsjukhus. Riktigt bra kritik har även Tarantinos klassiker ”Pulp Fiction” (1994) och ”De hänsynslösa” (1992) fått. Steven Spielberg är en omtalad och välkänd regissör som gett oss ett flertal fantastiska filmer genom åren. Några av de bästa inkluderar till exempel ”ET” (1982) och ”Schindler’s List” (1993).

Fantastiska trilogier

Det är nog inte många som skulle opponera sig mot att filmerna i trilogin om ”Gudfadern” är några av de allra bästa i världen. Vilken av dem som är den absolut bästa tvistar de lärda. Vissa håller hårt på den första filmen, medan många föredrar den andra delen. Oavsett var man står är det ingen tvekan om att filmerna har gjort ett starkt avtryck på filmvärlden och de har belönats med en rad priser. Den mest berömda scenen är naturligtvis när en av karaktärerna hittar ett hästhuvud i sängen.

oBa3sAvIu7LnaCfrP4ODs3nQsWK

En annan välkänd och älskad triologi är ”Härskarringen” (2001), eller Sagan om ringen som den kanske är mer känd som. Här får vi följa den lilla hobbiten Frodo och hans kamrater på en resa för att förstöra den omtalade ringen och bekämpa ondskan i världen. Dessa filmer anses vara några av de mest ambitiösa som gjorts då de tog hela åtta år att filma. Det arbetet var dock väl värt, då dessa filmer kan ses om och om igen utan att tappa varken kvalitet eller spänning.