
Streamingtjänster ökade under coronapandemin
Att coronapandemin ställde till med stora omställningar i samhället är ingen nyhet, men få kanske insåg vilka konsekvenser det skulle få för enskilda individer. Många människor upplevde stress och negativa effekter av ofrivillig karantän och isolering samtidigt som pandemin också förde familjer närmare varandra. Aldrig förr kunde vi spendera så mycket tid tillsammans med våra partners och våra barn. Något som verkligen fick ett uppsving under pandemin och all den fritid den skapade var streamingtjänsterna. Läs mer här.
Abonnemangsökning för Netflix
Det är kanske inte så förvånande att streamingjätten Netflix ökade stort under pandemin. När människor blir tvingade att isolera sig i hemmet är det ganska naturligt att intresset för filmer och tv-serier ökar stort. Fördelen med streamingtjänster är att den som tittar fritt kan välja bland utbudet och det finns heller ingen reklam som irriterar och skapar onödiga avbrott i tittandet. Coronapandemin påverkade nämligen i grunden hur vi som människor kunde spendera vår fritid. När alla andra nöjen utanför hemmet tvångsmässigt ställdes in ökade naturligtvis tv-tittandet ganska markant. Streamingtjänsterna blev dock de verkliga vinnarna där abonnemangskunderna ökade rejält.
Psykisk hälsa och välmående
Att en pandemi skapar osäkerhet, stress och psykiska påfrestningar är inte så konstigt. Som människa är det naturligt att söka sig till aktiviteter som på olika sätt får oss att må bra och som ökar känslan av välbefinnande. Pandemin skapade kaos och oro samtidigt som den också förde familjer och människor samman. Förutom att streamingtjänsterna ökade fick även ljudbokstjänsterna ett uppsving samt intresset för till exempel digitala böcker. Något som även visar behovet av närhet och kärlek är att försäljningen av vuxenleksaker gick upp under pandemin. Människor fick med andra ord upp ögonen för varandra och sajter som https://fyndiq.se/halsa-skonhet/intim/sexleksaker/ upplevde en positiv ökning av antalet potentiella kunder. Det är helt enkelt naturligt för människor att söka sig till aktiviteter som skapar en känsla av välmående och framför allt lugn och ro. Detta blir särskilt viktigt i kritiska lägen som ställer allt på sin spets, vilket coronapandemin verkligen gjorde. När det gäller digitala böcker och den typen av streamingtjänster var det framför allt Nextory, Bokus Play, Bookbeat och Storytel som upplevde en uppåtgående trend.
Stort utbud
Många människor utökade även utbudet av tv-kanaler under pandemin. Undersökningar visar även att drygt 50 % av hushållen i Sverige faktiskt har ett eller flera abonnemang hos några av de mest populära streamingjättarna som till exempel Viaplay, HBO, C More och Netflix. Det är främst det närmast obegränsade utbudet av filmer och tv-serier som lockar. Att i lugn och ro till exempel kunna se 16 säsonger på raken av Cityakuten uppskattas enormt av de allra flesta abonnenter, istället för ett avsnitt i veckan som tv-tittandet såg ut förr.

Skidskador på film
Skidåkning är en populär sport som åtföljs av många idrottsskador. Det är den höga hastigheten och även det faktum att fötterna är fixerade på skidorna som gör att det finns en stor risk för frakturer och andra typer av skador. Trots riskerna är det många som älskar skidåkning, och sporten har skildrats i flera svenska storfilmer.
Sällskapsresan II – Snowroller
En svensk film som skildrar skidkulturen med humoristisk precision är Sällskapsresan II – Snowroller. I den här klassikern får vi följa den ängslige och gammalmodige huvudpersonen Stig-Helmer Olsson, hans energiske och teknikentusiastiske vän Ole Bramserud och den intrigfyllda tvåbarnsfamiljen Jönsson som allihop är på skidsemester i Alperna. Redan i de första scenerna blir huvudpersonen Stig-Helmer allt mer varse om slalomåkningens faror och han får kämpa med sig själv och sina fobier innan han ger sig ut på sin första utförsåkning. Rädslan för att råka ut för en idrottsskada blir inte bättre med vetskapen om att ägaren till skidanläggningen har gjort stora pengar på den välbesökta ortopediska kliniken som ligger mitt i byn. Dit kommer turisterna med sina skador för att få hjälp, precis som idrottsskadespecialisterna ab erbjuder hjälp här i Sverige.
Stig-Helmers gode vän Ole som är orädd till sin natur ger honom goda och kanske överoptimistiska råd för att klara sig helskinnad från backen. Bland annat påstår han att moderna slalompjäxorna skyddar bättre mot spiralbrott än de gammaldags pjäxor som Stig-Helmer har med sig. De flesta karaktärer klarar sig utan allvarliga idrottsskador i filmen, men direktör Jönsson råkar däremot ut för en olycka och bryter benet. Han blir sängliggande i flera dagar med gipsat ben och fot på ortopedkliniken, vilket tas emot med stillsam munterhet av den frihetstörstande fru Jönsson.
Ronja Rövardotter
Även längdskidåkning kan ibland leda till skador. Även om risken för de komplicerade höghastighetsskador som man ser inom utförsåkning är i stort sett obefintliga, finns det en risk att skada sig då man faller eller fastnar i något. Det var något som Ronja Rövardotter råkade ut för i den folkkära filmen med samma namn. Under en av sina äventyrliga upptäcktsfärder på skidor ramlar hon ner med foten i Rumpnissarnas håla och blir sittande oförmögen att komma loss innan hennes jämnåriga rival kommer och räddar henne. Om Ronja råkade ut för en stukning av foten förtäljer inte berättelsen, men det är ett exempel på sådant som kan hända när man åker längdskidor.

Inredning och film
Att se en bra och välgjord film kan vara en upplevelse som etsar sig fast i minnet under lång tid framöver. Men vad är det egentligen som gör att vi blir så berörda och fångade av vissa filmer mer än andra? Är det en bra handling, vassa repliker eller talangfulla skådespelare? Självklart är dessa faktorer byggstenar för en bra film, men likaså är inredning a och o för att förflytta oss till andra tider och epoker. Det är ett sätt att skapa trovärdighet och göra så att vi blir uppslukade av filmen på riktigt. Det finns många olika gestaltningar och filmfavoriter som tar sig an olika tider där vi också ges en bra skildring. Låt oss kika lite närmare på just 50-talet.
Välkommen till Pleasentville
I filmen Välkommen till Pleasentville med Toby Maguire får vi se honom och hans syster, spelad av Renee Zellweger, hamna i 50-talet när de bråkar om tv:n och via fjärrkontrollen får byta liv. Plötsligt får de färdas till en annan tid och finner sig själva i en 50-tals såpopera som de under lång tid följt hemma som åskådare. Filmen och deras värld blir svartvit först, men sedan när saker och ting ordnar sig i handlingen får vi göra en rolig tidsresa. Scener med härligt designade trämöbler, stilrena fåtöljer med sneda ben, bord i etapper som går under varandra och naturligtvis den perfekta stringhyllan finns på plats och gör filmen till ett mästerverk med sin säregna inredningsstil och tidsenliga detaljer. Det är en minimalistiskt stil med funktionella möbler men ändå med färgsprakande detaljer som hör till, såsom mönstertapeter och färgglada gardiner.
Detta är en stil som många fortfarande fascineras av och har vi tur kan vi ha ärvt en och annan möbel från farmor eller hittat guldkorn på loppis. Om så inte är fallet och vi gärna vill inreda vårt boende i 50-tals anda kan vi lösa det på annat sätt. Via string furniture hittar vi bland annat karakteristiska stringhyllor med metallgavel och hyllplan i trä som ger våra väggar både en snygg och luftig stil. Det finns många olika alternativ att kombinera hyllorna, och äntligen kan Nisse Strinnings design från 1949 fylla våra hem med flexibilitet och funktion på nytt.
Kan du vissla Johanna
En svensk filmklassiker som är så älskvärd är filmen Kan du vissla Johanna med Per Oscarsson som visas varje julledighet. Denna film uppskattas inte enbart för att Oscarsson gestaltar en bitter gubbe på ett briljant sätt eller för att vi får följa Berras resa att fylla tomrummet med en ny morfar. Filmen är rakt igenom trovärdigt gjord genom att den utspelar sig i områden med riktiga hus som är gjorda under denna tid samtidigt som allt från klädval, beteende bland karaktärerna, deras liv och olika boenden med rätt möblering ger oss det allra bästa med tidstypisk inredning och design.
Nästa gång du fångas av en film, fundera vidare på vad det är du ser. Lägg märke till detaljerna och gläd dig i att vi tack vare film och inredning inte har några gränser vare sig det gäller att göra en tidsresa bakåt i tiden eller omges av framtidsskildringar med detaljer vi aldrig tidigare fått se.

Topp 3 filmer om Wall Street!
The Big Short
I filmen The Big Short ser vi skådespelaren Ryan Gosling i spetsen som en ledande figur i berättelsen om några affärsmän på Wall Street, som upptäckte och utnyttjade systemet för egen vinning, vilket ledde till 2008-konjukturen. Även skådespelare som Brad Pitt, Christian Bale och Marisa Tomei medverkar i detta drama. Med både dramatiska och komiska inslag är det en dynamisk film som på ett smart sätt vänder sig till publiken på ett öppet och intressant sätt. Baserad på den bästsäljande boken med samma titel, följer vi värdepapperssäljaren Jared Vennet (spelad av Gosling) på en resa genom 2000-talet när han går från att vara en förlorare till att bli en höjdare genom att utnyttja systemets olika fonder och uppblåsta bostadsmarknad. Allt baseras självklart på verkliga händelser där åskådaren på ett enkelt sätt får kraschen förklarad med olika karaktärer och händelser.
The Wolf of Wall Street
Ännu en film som behandlar temat Wall Street är den välkända DiCaprio filmen, The Wolf Of Wall Street från 2014. I denna kritikerrosade film av Martin Scorsese ser vi en intensiv Leonardo DiCaprio i rollen som Jordan Belfort och den tragiska och komiska berättelsen om girighet och pengar på den amerikanska börsen. Kanske hittar du också inspiration genom dessa filmer att samla lån med hjälp av Sambla och få en bättre ekonomi. I typisk Scorsese-anda handlar filmen även om lojalitet och svek, men framförallt får vi följa en korrupt börsmäklare i 1980-talets senare halva, där Belfort med en gränslöshet njuter av pengar. Belfort är den unga börsmäklaren som på kort tid upptäcker sin talang för försäljning och motiveringsförmåga vilket ger honom en kortvarig men väldigt framgångsrik karriär. Genom att vika sig för lagar och samhällets moral blir han oerhört rik på kort tid. Filmen är baserad på Jordan Belforts bok med samma namn.
Filmens huvudkaraktär är otroligt charmig och lyckas att kombinera både humor och charm på ett älskvärt sätt som får publiken att heja på den giriga Belfort. Däremot är kvinnosynen inte särskilt intressant och de flesta kvinnokaraktärer faller platt, eftersom de spelar ensidiga stereotyper i form av strippor, bedragna fruar och prostituerade. Eftersom boken följer Belforts egna synvinkel så är filmen inte helt dimensionell och känns därför något ensidig. Dock är det Scorseses skicklighet som filmskapare som gör filmen väldigt charmig.
Wall Street
Sist men inte minst, så måste klassikern Wall Street (1987) av Oliver Stone finnas med på en lista om filmer om pengar. I vilket fall som helst, får vi i denna dramafilm följa börsmäklaren (sheen) och Gordon Gekko (Douglas) i den amerikanska börsens mörka värld fylld av kriminalitet och företagsspioneri. Än lite äldre klassiker som fortfarande håller måttet.

Tårtgeneralen
Tårtgeneralen är en film baserad på en roman från 2009 som är skriven av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och som bygger på en sann historia. Verklighetens Hasse P, Hans-Göran ”Hasse P” Pettersson, tillverkade världens största smörgåstårta, som tog sig in i Guinness Rekordbok. Filmen spelades in under år 2017 med Mikael Persbrandt i, som ansågs vara som gjuten för rollen. Filmen hade sedan premiär i mars 2018 och prisades med publikens guldbagge år 2019.
Att tårtor kan få folk att samlas och trivas är välkänt och det är därför som det serveras tårta i samband med födelsedagar, bröllop, dop och då framgångar ska firas. Idag kan du Beställa hos dintarta.se direkt på nätet och få en specialkomponerad tårta helt utifrån dina önskemål.
Om Tårtgeneralen
Handlingen utspelar sig i Köping under mitten på 1980-talet då IKEA i Köping stänger igen på grund av dålig lönsamhet. Samtidigt utses Köping till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou i tv-programmet Rekordmagasinet Köping. Under denna tid lamslås bygden kring Köping samtidigt som hela Sverige skrattar åt Köping. Detta får den nyinflyttade figuren Hasse P att agera. Hasse P vill inte acceptera att Köping ska anses vara en tråkig stad. Han beslutar sig för att sätta Köping på världskartan genom att försöka sätta ett världsrekord. Detta världsrekord handlade om att bygga världens största smörgåstårta.
År 1985 bakades smörgåstårtan. Bageriet bakade tre meter per dag och i mars var den färdig. Smörgåstårtan mätte hela 510 meter, vilket var ett världsrekord och som fick både Köping och Hasse P att hamna i Guinness rekordbok. Hasse P hade lyckats med att visa att Köping var bäst på någonting och att göra någonting är alltid bättre än att inte göra någonting.
Den dagen samlades Köpingsborna i centrum för att beskåda världsrekordet, men även för att smaka på smörgåstårtan. Samlingen blev lyckad och folk var glada, vilket även var ett av Hasse P:s syften. Att göra folket i Köping lite gladare och lite mer stolta över sin stad.
Hasse P ville göra mer än så
Hasse P är en handlingens person som efter det lyckade rekordförsöket med smörgåstårta fick vatten på sin kvarn. Nu skulle Köping bli levande igen och Hasse P startade det ena projektet efter det andra. Bland annat försökte han göra kanelbullen till årets present. Han anordnade en gigantisk kräftskiva och öppnade en ostbutik. Hur gärna Hasse P än ville lyckades han inte med alla sina projekt och upplevde själv att hans misslyckanden fick folk att se honom som en pajas. Även om det gjorde ont i själen så kunde ingen ta ifrån honom att den där dagen i mars år 1985 fick han folket i Köping att känna en stor sammanhållning. Hans insats fick Köpingsborna gladare samtidigt som han faktiskt lyckades med att baka världens största smörgåstårta.
Tårtgeneralen handlar i grund och botten om att även de små människorna kan göra stora saker. Filmen handlar också om hur det är att vara utstött och att ändå kunna finna styrka och mening genom att försöka göra någonting.

Finansiering av filmer
En filmskapare må ha ett fantastiskt manus och ett lysande script, detta har emellertid mindre betydelse om det inte finns tillräckligt med pengar för att producera filmen. Filmproduktioner är ofta komplexa och kostsamma projekt. Även relativt enkla och korta filmer kräver finansiering för att de ska vara möjliga att förverkliga.
Kostnaderna springer snabbt iväg när en filmmakare ska hyra teknisk utrustning, lokaler, personal och, sist men inte minst, skådespelare. Bristen på finansiering är en av de vanligaste anledningarna till att olika filmprojekt går i stöpet innan de ens påbörjas. De flesta regissörer, även mycket etablerade sådana, kan bekräfta att finansieringen av en film oftast är den mest komplicerade och påfrestande delen av ett filmprojekt.
Olika typer av finansiering
De stora filmbolagen finansierar vanligtvis själva sina filmer även om det förekommer att externa finansiärer och investerare är med på ett hörn. Situationen för mindre filmskapare är betydligt mer komplicerad då dessa sällan har de ekonomiska resurserna för att själva finansiera sitt filmprojekt. Vanligtvis finansieras oberoende filmer därför med en blandning av olika statliga filmstöd och privata investeringar.
De privata investeringarna består ofta till viss del av att filmskaparna själva lånar pengar för kunna förverkliga sina filmdrömmar. Det finns inte några särskilda filmlån eller liknande, istället vänder de sig till sin bank eller någon annan form av kreditföretag som lånar ut pengar på sedvanliga villkor. Ett intressant alternativ för en svensk filmskapare som behöver låna pengar för att finansiera sitt filmprojekt är lendify.se där det är möjligt att få mycket bra lånevillkor. Lendify har på många sätt revolutionerat den svenska kreditmarknaden, vilket självfallet är något som oberoende filmskapare kan dra nytta av.
En vanlig typ av finansiering av filmer är privata investerare. Detta innebär att ett antal personer eller företag investerar pengar i filmprojektet för att de tror på att filmen kommer att bli populär och därmed generera intäkterna som överstiger kostnaderna. De bedömer helt enkelt att filmen ska “gå med vinst”, vilken delas av investerarna utifrån hur mycket pengar som de har investerat i filmprojektet.
Pirates of the Carribean, On Stranger Tides – världens dyraste film
Den dyraste filmen genom tiderna är Pirates of the Carribean – On Stranger Tides, en film som kostade drygt fyrahundra miljoner USD att producera. Av detta belopp gick mer än femtio miljoner till Johnny Depp för hans enastående prestation i huvudrollen som kapten James Sparrow.
Filmen finansierades av Disney som fick god hjälp av brittiska staten med olika former av skattelättnader. Att länder ger skattelättnader för filminspelningar är inte något ovanligt. Filminspelningar skapar arbetstillfällen och genererar intäkter. Vid inspelningen av On Stranger Tides beräknas drygt 900 personer ha varit anställda på plats under inspelningarna.
Man kan tycka att fyrahundra miljoner USD för att skapa en film och att femtio miljoner USD till en skådespelare är fullständigt absurt. Så må vara, men investeringen har visat sig vara en mycket angenäm affär från Disneys sida. On Stranger Tides har genererat intäkter på över en biljon kronor, vilket självfallet är en mycket bra avkastning på det investerade kapitalet.

Guldkornen från filmens värld
Att titta på filmer och kvalitativa tv-serier är ett stort intresse över hela världen. I dagens globala värld kan vi också få tillgång till allt från svensk humor, amerikansk action, indiefilmer från Ghana, till dansande Bollywoodfilmer från Indien. Det finns underhållning för alla – oavsett tycke och smak. Problemet är nästan att sovra bland allt det goda. Hur ska man hitta just den filmen som kommer ge en nya insikter, som man kommer blogga om i tre veckors tid och nästan vilja se en gång till på bio? Och sedan garanterat köpa eller streama så fort den kommit ut på köpmarknaden. Eller så vill man hitta en film att ge bort i julklapp eller bjuda någon speciell på bio.
Nyhetsbrev
Det bästa sättet att hålla sig ajour med vad som händer inom filmens världs är genom nyhetsbrev. Självklart börjar vi alltid med att söka på nätet och när vi söker på filmer så kommer vi att få hur mycket material som helst. Det är bara att börja läsa, och läsa, och läsa… Att hitta guldkornen från filmens världs är bokstavligt talat ett heltidsjobb. Ska vi gå på bio kan vi utgå från vad som visas på just vår biograf, men den mesta film som vi konsumenter ser tittar vi på hemifrån. Att då få hjälp av någon som faktiskt har som heltidsjobb att hitta guldkornen är då ett mycket enkelt sätt – särskilt som nyhetsbrev är både välskrivna, genomtänkta och gratis!
Egen filmexpert
Ett nyhetsbrev är som att ha en egen filmexpert. Ibland kan det också vara så att det är just du som är filmexperten, som har koll på allt inom filmens världs och undrar hur du bäst ska dela med dig av kunskapen, utan att den drunknar i hela nätet. Det bästa är då att du skapar en hemsida, en blogg, använder en bra nyhetsbrevtjänst som paloma.se, och sedan delar med dig av din kunskap. Det kommer att vara till hjälp för många filmintresserade svenskar, ja, kanske filmintresserade vänner världen över.
Olika slags nyhetsbrev inom filmens värld
Det finns många olika slags nyhetsbrev, beroende på tycke och smak. Om man är intresserad av vilka filmer som går på bio kan SF:s nyhetsbrev vara mycket intressant. För att fördjupa sig inom svensk film bör man också ha Svenska Filminstitutets nyhetsbrev, då får man också reda på när filmer digitaliseras, när nya filmer distribueras och vilka spännande evenemang som finns inom den svenska filmvärlden.
Vi lever i en global värld och de flesta ser filmer från hela jorden, särskilt Amerika och Europa. Om man är intresserad av de nya amerikanska filmerna är Movie Magazines nyhetsbrev ett måste! Att veta vilka filmer som är på gång, vad som händer inom branschen och när de kommer till Sverige, gör att man kan boka plats i god tid till premiärer.
Om man är mer intresserad av indiefilmer kan Filmmaker Magazines nyhetsbrev vara av större intresse. Är man intresserade av de mindre filmerna, de riktiga pärlorna inom filmbranschen, är nyhetsbrev ett måste.

Svensk filmindustri
Sverige är inte bara en av världens främsta musikexportörer, med filmskapare som Ingmar Bergman, Roy Andersson, Lasse Hallström och Ruben Östlund kan man tydligt se hur svensk filmindustri och export blomstrar. Sverige bidrar inte bara med dramaturger bakom kameran, utan även med skådespelartalanger som Alexander Skarsgård, högaktuella Noomi Rapace och Oscars-vinnaren Alicia Vikander. Det går bra för svensk film – svenska draman hyllas runt om i världen och vinner priser internationellt. Här kommer vi lista de kulturella skatter som Sverige har bidragit med de senaste åren, allt från ”Det sjunde inseglet” från 1957, till 2017 års succéfilm ”The Square”.
Sverige var en stor filmexportör under 1900-talet. År 1957 släppte Ingmar Bergman filmen ”Det Sjunde Inseglet”, en film som personifierade Döden och gav den svenska befolkningen en klar bild av hur han såg ut. Stjärnan i verket, svensken Max von Sydow, fick sig ett uppsving i filmindustrin och kom senare att spela huvudroll i en av USA:s och Kanadas mest populära film ”The Exorcist” (1973). Bergman fortsatte att skapa film som satte Sverige på kartan inom filmkultur. År 1982 skapade konstnären filmen ”Fanny och Alexander”, ett drama om den brokiga familjen Ekdahl som kom att belönas med hela fyra Oscars-statyetter.
Roy Andersson
Roy Andersson, född 1943, är även han ett känt ansikte inom filmindustrin. Den svenska filmregissören är mest känd för sitt verk ”En svensk kärlekshistoria” (1970) och ”A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ett modernare verk som kom ut år 2014. Hans kännetecken inom filmen är framförallt långa, absurda komedier, hård skildring av svensk kultur och ”felliniesque grotesque”.
Filmen ”A Pigeon Sat on a Branch…” vann Golden Lion-priset på filmfestivalen i Venedig, vilket gjorde Andersson till den första svenska regissören och den andra skandinaviska regissören att vinna priset i festivalens historia. Även Andersson har nominerats till Oscars och anses vara en viktig europeisk regissör.
Skådespelare från Sverige
Även framför kameran dominerar många svenskar. Några av de senaste storsatsningarna är senaste ”Tomb Raider” med Alicia Vikander, Alien-uppföljaren ”Prometheus” med svenska Noomi Rapace, ”Tarzan” med Alexander Skarsgård och ”Run all night”, en actionfilm med Joel Kinnaman. 2015 blev ett stort år för svenska filmindustrin när Alicia Vikander från Göteborg vann en Oscar mot stora namn som Kate Winslet och Rooney Mara. Joel Kinnaman är även han ett stort namn i Hollywood idag. Talangen från Stockholm har inte bara medverkat i framgångsrika actionrullar, utan hade även en stor roll i succéserien ”House of Cards”. Den svenska filmindustrin blomstrar och det gör även våra talanger.
Moderna konstnärer – Ruben Östlund & Lukas Moodysson
I modernare tid har vi två konstnärer som livnär sig på att skapa film med socialt kritiska teman. Ruben Östlund är en svensk filmregissör och manusförfattare. Hans film ”Force Majeure” (svensk titel ”Turist”) från 2014 och ”The Square” (2017) var båda kritikerrosade och vann utmärkelser på Cannes filmfestival samt en Palme d’Or för sin sistnämnda film. Lukas Moodysson är en svensk romanförfattare och filmregissör som under 1980-talet fokuserade på poesi, men fick sitt stora, internationella genombrott 1998 med filmen ”Show Me Love” (Fucking Åmal). År 2007 rankade tidningen The Guardian Moodysson som elfte i sin lista över världens bästa regissörer, tack vare sin hjärtliga och kompromisslösa stil.

De bästa filmerna genom tiderna
Vad som är en bra film är förstås en smaksak. Vi har alla olika preferenser och åsikter och det finns nog lika många listor över världens bästa filmer som det finns människor i världen. Så hur bedömer man egentligen vad som är en bra film? Även här går naturligtvis åsikterna isär. Dock finns det vissa filmer som står ut lite extra från mängden och som brukar hamna på de flestas topplista. Här nedan följer ett försök att lista några av dessa – de bästa filmerna genom tiderna.
”Nyckeln till frihet” (1994) , baserad på en bok av författaren Stephen King, är en fantastisk film som har legat i toppen på recensionsajten IMDb i många år. En äldre film som älskas av publiken är ”Borta med vinden” (1939) som kretsade kring den hetlevrade plantagedottern Scarlett O’Hara. Inte att förglömma är också ”Annie Hall” (1977), den film som blev Woody Allens stora genombrott. Även filmen ”Forrest Gump” (1994) har älskats av tittare världen över. En annan otrolig framgångssaga är ”Star Wars”, som än idag släpper nya filmer.
Casablanca – klassikernas klassiker
Detta svartvita romantiska drama utkom redan år 1942 men har hållit måttet sedan dess. Idag anses detta vara en av de bästa filmerna i historien. Många tittare har låtit sig engageras och förföras av den dramatiska kärlekshistoria som utspelar sig mitt under ett brinnande världskrig. Rick, Ilsa och alla de andra karaktärerna kommer sent att glömmas bort av folket. Filmen har även gett upphov till några av tiderna mest kända citat, som till exempel ”Here’s looking at you, kid” och ”We’ll always have Paris.”
Andra klassiker som tål att nämnas i detta sammanhang är Orson Welles spännande rulle ”Citizen Kane” (1941). Även ”Gökboet” (1975), där Jack Nicholson slog igenom på riktigt via sin roll som en fejkande patient på mentalsjukhus. Riktigt bra kritik har även Tarantinos klassiker ”Pulp Fiction” (1994) och ”De hänsynslösa” (1992) fått. Steven Spielberg är en omtalad och välkänd regissör som gett oss ett flertal fantastiska filmer genom åren. Några av de bästa inkluderar till exempel ”ET” (1982) och ”Schindler’s List” (1993).
Fantastiska trilogier
Det är nog inte många som skulle opponera sig mot att filmerna i trilogin om ”Gudfadern” är några av de allra bästa i världen. Vilken av dem som är den absolut bästa tvistar de lärda. Vissa håller hårt på den första filmen, medan många föredrar den andra delen. Oavsett var man står är det ingen tvekan om att filmerna har gjort ett starkt avtryck på filmvärlden och de har belönats med en rad priser. Den mest berömda scenen är naturligtvis när en av karaktärerna hittar ett hästhuvud i sängen.
En annan välkänd och älskad triologi är ”Härskarringen” (2001), eller Sagan om ringen som den kanske är mer känd som. Här får vi följa den lilla hobbiten Frodo och hans kamrater på en resa för att förstöra den omtalade ringen och bekämpa ondskan i världen. Dessa filmer anses vara några av de mest ambitiösa som gjorts då de tog hela åtta år att filma. Det arbetet var dock väl värt, då dessa filmer kan ses om och om igen utan att tappa varken kvalitet eller spänning.

Oscarsgalan 2018
Varje år hålls den omtalade Oscarsgalan i The Dolby Theatre i Los Angeles, Kalifornien. År 2018 hölls ceremonin den 4:e mars och sändes live i över 200 länder. Galan har som uppgift att uppmärksamma extraordinära prestationer inom film och vetenskap. Vanligtvis hålls evenemanget under senare delen av februari men i och med att Olympiska spelen var igång var ceremonin tvungen att bokas om. Stora snackisar under 2018 års gala var filmsuccéerna ”Get out”, ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” och dramat ”I, Tonya”.
Stjärnorna flockas på röda mattan och väl inne i salen väntar en tre timmar lång ceremoni där kollegor och bekanta får ta emot pris för sina dramaturgiska och kulturella bidrag. De mest prestigefyllda priserna delas ut senare under galan. I år vann kritikerrosade ”The Shape of Water” för bästa film. Filmens regissör Guillermo del Toro fick även ta emot pris för sin insats. Bästa manus tog Jordan Peele emot för sin samhällskritiska satirfilm ”Get out”. Kultur är sällan icke-politisk och detta års gala var inget undantag.
Politik
I efterskalvet av #metoo blev detta års gala en politisk plattform där kända ansikten tog ställning på olika sätt. Harvey Weinstein lös med sin frånvaro och kvällens värd, Jimmy Kimmel, skämtade öppet om ojämställdhet bland de nominerade. När Frances McDormand vann för sin huvudroll i ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, höll hon ett brandtal om kvinnors rättigheter och mot sexuella trakasserier i Hollywood. Senare under kvällen sändes ett videomontage mot övergrepp i industrin där kända ansikten talade om den aktiva rörelsen ”Time’s Up”.
Vinnare
I kategorin bästa manliga huvudroll vann Gary Oldman för sin prestation i ”Darkest Hour”, ett drama om andra världskriget där han spelar brittiska premiärministern Winston Churchill. Oldman tackade sin mamma i sitt sentimentala tal. Bästa manliga biroll kammades hem av Sam Rockwell, ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Filmen ärades med två Oscars statyetter under kvällen, en för manliga biroll och den andra för bästa kvinnliga huvudroll. Allison Janney fick ta emot pris för sin roll i konståknings-dramat ”I, Tonya” som även var nominerad i kategorin bästa klippning.
Galan 2018
Innan den officiella galan hålls även ett relaterat årligt event, den så kallade ”Governors Awards Ceremony”. Detta är det nionde året som ceremonin hålls där man uppmärksammar extraordinärt arbete inom teknik, vetenskap och forskning. Även här deltar kända skådespelare och filmarbetare. Under Oscars-veckan prisas inte bara stora, kända skådespelare och högbudgetfilmer. Det tre timmar långa evenemanget uppmärksammar mindre produktioner samt arbetet bakom kameran. I kategorin bästa animerade kortfilm vann ”Dear Basketball” och Mark Bridges tog emot sin tredje statyett i kategorin bästa kostym och design.
Flertalet priser och stora tittarsiffor
Under kvällen gick kärleksdramat ”The Shape of Water” ut som storvinnare genom att kamma hem fyra priser, inklusive bästa film och bästa regissör. ”Dunkirk” tog hem tre Oscars statyetter; ”Blade Runner 2049”, ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, ” Darkest Hour” och animerade barnfilmen ”Coco” tog alla emot två priser under kvällen. ”I, Tonya”, ”Get Out” och storfavoriten ”Call me by your name” belönades med ett pris var. När Oscarsgalan hölls för nittionde gången hade den närmare 26,5 miljoner tittare under kvällen, och den livesända röda mattan sågs av 5,5 miljoner människor.