Blogg

Inredning och film

Inredning och film

Att se en bra och välgjord film kan vara en upplevelse som etsar sig fast i minnet under lång tid framöver. Men vad är det egentligen som gör att vi blir så berörda och fångade av vissa filmer mer än andra? Är det en bra handling, vassa repliker eller talangfulla skådespelare? Självklart är dessa faktorer byggstenar för en bra film, men likaså är inredning a och o för att förflytta oss till andra tider och epoker. Det är ett sätt att skapa trovärdighet och göra så att vi blir uppslukade av filmen på riktigt. Det finns många olika gestaltningar och filmfavoriter som tar sig an olika tider där vi också ges en bra skildring. Låt oss kika lite närmare på just 50-talet.

Välkommen till Pleasentville

I filmen Välkommen till Pleasentville med Toby Maguire får vi se honom och hans syster, spelad av Renee Zellweger, hamna i 50-talet när de bråkar om tv:n och via fjärrkontrollen får byta liv. Plötsligt får de färdas till en annan tid och finner sig själva i en 50-tals såpopera som de under lång tid följt hemma som åskådare. Filmen och deras värld blir svartvit först, men sedan när saker och ting ordnar sig i handlingen får vi göra en rolig tidsresa. Scener med härligt designade trämöbler, stilrena fåtöljer med sneda ben, bord i etapper som går under varandra och naturligtvis den perfekta stringhyllan finns på plats och gör filmen till ett mästerverk med sin säregna inredningsstil och tidsenliga detaljer. Det är en minimalistiskt stil med funktionella möbler men ändå med färgsprakande detaljer som hör till, såsom mönstertapeter och färgglada gardiner.

Detta är en stil som många fortfarande fascineras av och har vi tur kan vi ha ärvt en och annan möbel från farmor eller hittat guldkorn på loppis. Om så inte är fallet och vi gärna vill inreda vårt boende i 50-tals anda kan vi lösa det på annat sätt. Via string furniture hittar vi bland annat karakteristiska stringhyllor med metallgavel och hyllplan i trä som ger våra väggar både en snygg och luftig stil. Det finns många olika alternativ att kombinera hyllorna, och äntligen kan Nisse Strinnings design från 1949 fylla våra hem med flexibilitet och funktion på nytt.

Kan du vissla Johanna

En svensk filmklassiker som är så älskvärd är filmen Kan du vissla Johanna med Per Oscarsson som visas varje julledighet. Denna film uppskattas inte enbart för att Oscarsson gestaltar en bitter gubbe på ett briljant sätt eller för att vi får följa Berras resa att fylla tomrummet med en ny morfar. Filmen är rakt igenom trovärdigt gjord genom att den utspelar sig i områden med riktiga hus som är gjorda under denna tid samtidigt som allt från klädval, beteende bland karaktärerna, deras liv och olika boenden med rätt möblering ger oss det allra bästa med tidstypisk inredning och design.

Nästa gång du fångas av en film, fundera vidare på vad det är du ser. Lägg märke till detaljerna och gläd dig i att vi tack vare film och inredning inte har några gränser vare sig det gäller att göra en tidsresa bakåt i tiden eller omges av framtidsskildringar med detaljer vi aldrig tidigare fått se.

Topp 3 filmer om Wall Street!

Topp 3 filmer om Wall Street!

Det finns många Hollywood-filmer som handlar om affärer, börsen, att spela för pengar som blivit hyllade världen över. De allra bästa av dessa filmer har till och med vunnit Oscarsstatyetter av den välkända Oscars-akademin i Hollywood. Här är en lista på tre filmer som blivit internationellt välkända och som fått många Oscars-nomineringar och hög ranking på både IMDB och Rottentomatoes.com. Förmodligen blir du inte förvånad när du ser många filmer om den amerikanska börsen, Wall Street – då det är ett tema som intresserat många manusförfattare i många år.

The Big Short

I filmen The Big Short ser vi skådespelaren Ryan Gosling i spetsen som en ledande figur i berättelsen om några affärsmän på Wall Street, som upptäckte och utnyttjade systemet för egen vinning, vilket ledde till 2008-konjukturen. Även skådespelare som Brad Pitt, Christian Bale och Marisa Tomei medverkar i detta drama. Med både dramatiska och komiska inslag är det en dynamisk film som på ett smart sätt vänder sig till publiken på ett öppet och intressant sätt. Baserad på den bästsäljande boken med samma titel, följer vi värdepapperssäljaren Jared Vennet (spelad av Gosling) på en resa genom 2000-talet när han går från att vara en förlorare till att bli en höjdare genom att utnyttja systemets olika fonder och uppblåsta bostadsmarknad. Allt baseras självklart på verkliga händelser där åskådaren på ett enkelt sätt får kraschen förklarad med olika karaktärer och händelser.

The Wolf of Wall Street

Ännu en film som behandlar temat Wall Street är den välkända DiCaprio filmen, The Wolf Of Wall Street från 2014. I denna kritikerrosade film av Martin Scorsese ser vi en intensiv Leonardo DiCaprio i rollen som Jordan Belfort och den tragiska och komiska berättelsen om girighet och pengar på den amerikanska börsen. Kanske hittar du också inspiration genom dessa filmer att samla lån med hjälp av Sambla och få en bättre ekonomi. I typisk Scorsese-anda handlar filmen även om lojalitet och svek, men framförallt får vi följa en korrupt börsmäklare i 1980-talets senare halva, där Belfort med en gränslöshet njuter av pengar. Belfort är den unga börsmäklaren som på kort tid upptäcker sin talang för försäljning och motiveringsförmåga vilket ger honom en kortvarig men väldigt framgångsrik karriär. Genom att vika sig för lagar och samhällets moral blir han oerhört rik på kort tid. Filmen är baserad på Jordan Belforts bok med samma namn.

Filmens huvudkaraktär är otroligt charmig och lyckas att kombinera både humor och charm på ett älskvärt sätt som får publiken att heja på den giriga Belfort. Däremot är kvinnosynen inte särskilt intressant och de flesta kvinnokaraktärer faller platt, eftersom de spelar ensidiga stereotyper i form av strippor, bedragna fruar och prostituerade. Eftersom boken följer Belforts egna synvinkel så är filmen inte helt dimensionell och känns därför något ensidig. Dock är det Scorseses skicklighet som filmskapare som gör filmen väldigt charmig.

Wall Street

Sist men inte minst, så måste klassikern Wall Street (1987) av Oliver Stone finnas med på en lista om filmer om pengar. I vilket fall som helst, får vi i denna dramafilm följa börsmäklaren (sheen) och Gordon Gekko (Douglas) i den amerikanska börsens mörka värld fylld av kriminalitet och företagsspioneri. Än lite äldre klassiker som fortfarande håller måttet.

Guldkornen från filmens värld

Guldkornen från filmens värld

Att titta på filmer och kvalitativa tv-serier är ett stort intresse över hela världen. I dagens globala värld kan vi också få tillgång till allt från svensk humor, amerikansk action, indiefilmer från Ghana, till dansande Bollywoodfilmer från Indien. Det finns underhållning för alla – oavsett tycke och smak. Problemet är nästan att sovra bland allt det goda. Hur ska man hitta just den filmen som kommer ge en nya insikter, som man kommer blogga om i tre veckors tid och nästan vilja se en gång till på bio? Och sedan garanterat köpa eller streama så fort den kommit ut på köpmarknaden. Eller så vill man hitta en film att ge bort i julklapp eller bjuda någon speciell på bio.

Nyhetsbrev

Det bästa sättet att hålla sig ajour med vad som händer inom filmens världs är genom nyhetsbrev. Självklart börjar vi alltid med att söka på nätet och när vi söker på filmer så kommer vi att få hur mycket material som helst. Det är bara att börja läsa, och läsa, och läsa… Att hitta guldkornen från filmens världs är bokstavligt talat ett heltidsjobb. Ska vi gå på bio kan vi utgå från vad som visas på just vår biograf, men den mesta film som vi konsumenter ser tittar vi på hemifrån. Att då få hjälp av någon som faktiskt har som heltidsjobb att hitta guldkornen är då ett mycket enkelt sätt – särskilt som nyhetsbrev är både välskrivna, genomtänkta och gratis!

Egen filmexpert

Ett nyhetsbrev är som att ha en egen filmexpert. Ibland kan det också vara så att det är just du som är filmexperten, som har koll på allt inom filmens världs och undrar hur du bäst ska dela med dig av kunskapen, utan att den drunknar i hela nätet. Det bästa är då att du skapar en hemsida, en blogg, använder en bra nyhetsbrevtjänst som paloma.se, och sedan delar med dig av din kunskap. Det kommer att vara till hjälp för många filmintresserade svenskar, ja, kanske filmintresserade vänner världen över.

Olika slags nyhetsbrev inom filmens värld

Det finns många olika slags nyhetsbrev, beroende på tycke och smak. Om man är intresserad av vilka filmer som går på bio kan SF:s nyhetsbrev vara mycket intressant. För att fördjupa sig inom svensk film bör man också ha Svenska Filminstitutets nyhetsbrev, då får man också reda på när filmer digitaliseras, när nya filmer distribueras och vilka spännande evenemang som finns inom den svenska filmvärlden.

Vi lever i en global värld och de flesta ser filmer från hela jorden, särskilt Amerika och Europa. Om man är intresserad av de nya amerikanska filmerna är Movie Magazines nyhetsbrev ett måste! Att veta vilka filmer som är på gång, vad som händer inom branschen och när de kommer till Sverige, gör att man kan boka plats i god tid till premiärer.

Om man är mer intresserad av indiefilmer kan Filmmaker Magazines nyhetsbrev vara av större intresse. Är man intresserade av de mindre filmerna, de riktiga pärlorna inom filmbranschen, är nyhetsbrev ett måste.

Svensk filmindustri

Svensk filmindustri

Sverige är inte bara en av världens främsta musikexportörer, med filmskapare som Ingmar Bergman, Roy Andersson, Lasse Hallström och Ruben Östlund kan man tydligt se hur svensk filmindustri och export blomstrar. Sverige bidrar inte bara med dramaturger bakom kameran, utan även med skådespelartalanger som Alexander Skarsgård, högaktuella Noomi Rapace och Oscars-vinnaren Alicia Vikander. Det går bra för svensk film – svenska draman hyllas runt om i världen och vinner priser internationellt. Här kommer vi lista de kulturella skatter som Sverige har bidragit med de senaste åren, allt från ”Det sjunde inseglet” från 1957, till 2017 års succéfilm ”The Square”.

767a32ad-371c-40a0-8c42-78732d7ee618

Sverige var en stor filmexportör under 1900-talet. År 1957 släppte Ingmar Bergman filmen ”Det Sjunde Inseglet”, en film som personifierade Döden och gav den svenska befolkningen en klar bild av hur han såg ut. Stjärnan i verket, svensken Max von Sydow, fick sig ett uppsving i filmindustrin och kom senare att spela huvudroll i en av USA:s och Kanadas mest populära film ”The Exorcist” (1973). Bergman fortsatte att skapa film som satte Sverige på kartan inom filmkultur. År 1982 skapade konstnären filmen ”Fanny och Alexander”, ett drama om den brokiga familjen Ekdahl som kom att belönas med hela fyra Oscars-statyetter.

Roy Andersson

Roy Andersson, född 1943, är även han ett känt ansikte inom filmindustrin. Den svenska filmregissören är mest känd för sitt verk ”En svensk kärlekshistoria” (1970) och ”A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ett modernare verk som kom ut år 2014. Hans kännetecken inom filmen är framförallt långa, absurda komedier, hård skildring av svensk kultur och ”felliniesque grotesque”.

fq.2015.69.1

Filmen ”A Pigeon Sat on a Branch…” vann Golden Lion-priset på filmfestivalen i Venedig, vilket gjorde Andersson till den första svenska regissören och den andra skandinaviska regissören att vinna priset i festivalens historia. Även Andersson har nominerats till Oscars och anses vara en viktig europeisk regissör.

Skådespelare från Sverige

Även framför kameran dominerar många svenskar. Några av de senaste storsatsningarna är senaste ”Tomb Raider” med Alicia Vikander, Alien-uppföljaren ”Prometheus” med svenska Noomi Rapace, ”Tarzan” med Alexander Skarsgård och ”Run all night”, en actionfilm med Joel Kinnaman. 2015 blev ett stort år för svenska filmindustrin när Alicia Vikander från Göteborg vann en Oscar mot stora namn som Kate Winslet och Rooney Mara. Joel Kinnaman är även han ett stort namn i Hollywood idag. Talangen från Stockholm har inte bara medverkat i framgångsrika actionrullar, utan hade även en stor roll i succéserien ”House of Cards”. Den svenska filmindustrin blomstrar och det gör även våra talanger.

Moderna konstnärer – Ruben Östlund & Lukas Moodysson

the_square_h_2017

I modernare tid har vi två konstnärer som livnär sig på att skapa film med socialt kritiska teman. Ruben Östlund är en svensk filmregissör och manusförfattare. Hans film ”Force Majeure” (svensk titel ”Turist”) från 2014 och ”The Square” (2017) var båda kritikerrosade och vann utmärkelser på Cannes filmfestival samt en Palme d’Or för sin sistnämnda film. Lukas Moodysson är en svensk romanförfattare och filmregissör som under 1980-talet fokuserade på poesi, men fick sitt stora, internationella genombrott 1998 med filmen ”Show Me Love” (Fucking Åmal). År 2007 rankade tidningen The Guardian Moodysson som elfte i sin lista över världens bästa regissörer, tack vare sin hjärtliga och kompromisslösa stil.

De bästa filmerna genom tiderna

De bästa filmerna genom tiderna

Vad som är en bra film är förstås en smaksak. Vi har alla olika preferenser och åsikter och det finns nog lika många listor över världens bästa filmer som det finns människor i världen. Så hur bedömer man egentligen vad som är en bra film? Även här går naturligtvis åsikterna isär. Dock finns det vissa filmer som står ut lite extra från mängden och som brukar hamna på de flestas topplista. Här nedan följer ett försök att lista några av dessa – de bästa filmerna genom tiderna.

skacc88rmavbild-2017-12-19-kl-22-31-40

”Nyckeln till frihet” (1994) , baserad på en bok av författaren Stephen King, är en fantastisk film som har legat i toppen på recensionsajten IMDb i många år. En äldre film som älskas av publiken är ”Borta med vinden” (1939) som kretsade kring den hetlevrade plantagedottern Scarlett O’Hara. Inte att förglömma är också ”Annie Hall” (1977), den film som blev Woody Allens stora genombrott. Även filmen ”Forrest Gump” (1994) har älskats av tittare världen över. En annan otrolig framgångssaga är ”Star Wars”, som än idag släpper nya filmer.

Casablanca – klassikernas klassiker

Detta svartvita romantiska drama utkom redan år 1942 men har hållit måttet sedan dess. Idag anses detta vara en av de bästa filmerna i historien. Många tittare har låtit sig engageras och förföras av den dramatiska kärlekshistoria som utspelar sig mitt under ett brinnande världskrig. Rick, Ilsa och alla de andra karaktärerna kommer sent att glömmas bort av folket. Filmen har även gett upphov till några av tiderna mest kända citat, som till exempel ”Here’s looking at you, kid” och ”We’ll always have Paris.”

fx0603casablanca

Andra klassiker som tål att nämnas i detta sammanhang är Orson Welles spännande rulle ”Citizen Kane” (1941). Även ”Gökboet” (1975), där Jack Nicholson slog igenom på riktigt via sin roll som en fejkande patient på mentalsjukhus. Riktigt bra kritik har även Tarantinos klassiker ”Pulp Fiction” (1994) och ”De hänsynslösa” (1992) fått. Steven Spielberg är en omtalad och välkänd regissör som gett oss ett flertal fantastiska filmer genom åren. Några av de bästa inkluderar till exempel ”ET” (1982) och ”Schindler’s List” (1993).

Fantastiska trilogier

Det är nog inte många som skulle opponera sig mot att filmerna i trilogin om ”Gudfadern” är några av de allra bästa i världen. Vilken av dem som är den absolut bästa tvistar de lärda. Vissa håller hårt på den första filmen, medan många föredrar den andra delen. Oavsett var man står är det ingen tvekan om att filmerna har gjort ett starkt avtryck på filmvärlden och de har belönats med en rad priser. Den mest berömda scenen är naturligtvis när en av karaktärerna hittar ett hästhuvud i sängen.

oBa3sAvIu7LnaCfrP4ODs3nQsWK

En annan välkänd och älskad triologi är ”Härskarringen” (2001), eller Sagan om ringen som den kanske är mer känd som. Här får vi följa den lilla hobbiten Frodo och hans kamrater på en resa för att förstöra den omtalade ringen och bekämpa ondskan i världen. Dessa filmer anses vara några av de mest ambitiösa som gjorts då de tog hela åtta år att filma. Det arbetet var dock väl värt, då dessa filmer kan ses om och om igen utan att tappa varken kvalitet eller spänning.

 

 

Oscarsgalan 2018

Oscarsgalan 2018

Varje år hålls den omtalade Oscarsgalan i The Dolby Theatre i Los Angeles, Kalifornien. År 2018 hölls ceremonin den 4:e mars och sändes live i över 200 länder. Galan har som uppgift att uppmärksamma extraordinära prestationer inom film och vetenskap. Vanligtvis hålls evenemanget under senare delen av februari men i och med att Olympiska spelen var igång var ceremonin tvungen att bokas om. Stora snackisar under 2018 års gala var filmsuccéerna ”Get out”, ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” och dramat ”I, Tonya”.

oscar-1024x536

Stjärnorna flockas på röda mattan och väl inne i salen väntar en tre timmar lång ceremoni där kollegor och bekanta får ta emot pris för sina dramaturgiska och kulturella bidrag. De mest prestigefyllda priserna delas ut senare under galan. I år vann kritikerrosade ”The Shape of Water” för bästa film. Filmens regissör Guillermo del Toro fick även ta emot pris för sin insats. Bästa manus tog Jordan Peele emot för sin samhällskritiska satirfilm ”Get out”. Kultur är sällan icke-politisk och detta års gala var inget undantag.

Politik

I efterskalvet av #metoo blev detta års gala en politisk plattform där kända ansikten tog ställning på olika sätt. Harvey Weinstein lös med sin frånvaro och kvällens värd, Jimmy Kimmel, skämtade öppet om ojämställdhet bland de nominerade. När Frances McDormand vann för sin huvudroll i ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, höll hon ett brandtal om kvinnors rättigheter och mot sexuella trakasserier i Hollywood. Senare under kvällen sändes ett videomontage mot övergrepp i industrin där kända ansikten talade om den aktiva rörelsen ”Time’s Up”.

Vinnare

93ea10ad18bec5741b55bf3994a67b74-Screen_20Shot_202017-07-13_20at_2021.16.10

I kategorin bästa manliga huvudroll vann Gary Oldman för sin prestation i ”Darkest Hour”, ett drama om andra världskriget där han spelar brittiska premiärministern Winston Churchill. Oldman tackade sin mamma i sitt sentimentala tal. Bästa manliga biroll kammades hem av Sam Rockwell, ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Filmen ärades med två Oscars statyetter under kvällen, en för manliga biroll och den andra för bästa kvinnliga huvudroll. Allison Janney fick ta emot pris för sin roll i konståknings-dramat ”I, Tonya” som även var nominerad i kategorin bästa klippning.

Galan 2018

141108b_0003

Innan den officiella galan hålls även ett relaterat årligt event, den så kallade ”Governors Awards Ceremony”. Detta är det nionde året som ceremonin hålls där man uppmärksammar extraordinärt arbete inom teknik, vetenskap och forskning. Även här deltar kända skådespelare och filmarbetare. Under Oscars-veckan prisas inte bara stora, kända skådespelare och högbudgetfilmer. Det tre timmar långa evenemanget uppmärksammar mindre produktioner samt arbetet bakom kameran. I kategorin bästa animerade kortfilm vann ”Dear Basketball” och Mark Bridges tog emot sin tredje statyett i kategorin bästa kostym och design.

Flertalet priser och stora tittarsiffor

Under kvällen gick kärleksdramat ”The Shape of Water” ut som storvinnare genom att kamma hem fyra priser, inklusive bästa film och bästa regissör. ”Dunkirk” tog hem tre Oscars statyetter; ”Blade Runner 2049”, ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, ” Darkest Hour” och animerade barnfilmen ”Coco” tog alla emot två priser under kvällen. ”I, Tonya”, ”Get Out” och storfavoriten ”Call me by your name” belönades med ett pris var. När Oscarsgalan hölls för nittionde gången hade den närmare 26,5 miljoner tittare under kvällen, och den livesända röda mattan sågs av 5,5 miljoner människor.

 

 

De bästa TV-serierna genom tiderna

De bästa TV-serierna genom tiderna

TV-serier är ett fenomen som blivit allt mer älskat och som nu nästan gått om filmen gällande prestige och popularitet. För att tillfredsställa tittarna produceras det nya TV-serier i ett rasande tempo. I och med de stora streamingbolagens tjänster har de dessutom blivit mer tillgängliga och du behöver inte längre vänta tills de sänds på TV, utan kan titta precis när du vill. Det stora utbudet innebär att det finns något för alla – för vår smak är ju som vi alla vet ofta väldigt olika. Vilka är egentligen de bästa TV-serierna genom tiderna? Det ska vi försöka reda ut i artikeln här nedan.

best-tv-2013

Vi börjar i våldets värld med en av de mest ikoniska TV-serierna någonsin – en serie som bidrog till att lägga grunden för den serie-boom som sedan skedde. Det handlar naturligtvis om Sopranos. Serien handlar om maffiabossen Tony Soprano och hans kamp för att hantera sin kriminella verksamhet parallellt med familjelivet. Serien är en av de mest framgångsrika någonsin och slutet på den sista episoden har gått till historien. En annan, lite nyare, serie som följer samma våldsamma tema är Sons of Anarchy. Handlingen centreras runt ett motorcykelgäng som lever utanför lagens gränser och som ständigt befinner sig i maktkamper både internt och gentemot rivaliserande gäng.

De allra bästa av vänner

En av de absolut populäraste TV-serier som sänts i modern tid är den amerikanska sitcomen Vänner. Vänner, eller Friends som är originaltiteln, sändes från 1994 till 2004. De sex vännerna som utgör huvudkaraktärerna blev snabbt tittarnas favoriter och vi fick följa dem genom sorger och glädjeämnen under ett helt decennium.

vanner_bff

Programmet var så populärt att skådespelarna inte hade några problem att förhandla sig till en lön på 1 miljon dollar var per avsnitt under den sista säsongen. Detta gör TV-serien till en av de absolut dyraste genom tiderna. Men så skänkte den också otrolig glädje till massor av människor under många år.

Flygkrascher, politiska drama och verkliga historier

Det finns så pass många framgångsrika och populära serier att det är svårt att välja de bästa men här nämner vi några som hyllats av tittarna. Lost, som hade premiär 2004, förbryllade en hel Tv-värld med sina mysterier och konstiga sammanträffanden. För de mer politiskt intresserade var Vita Huset och House of Cards, två serier där man får följa intrigerna mellan makthavarna i Washington, stora succéer. När det gäller dokumentära serier är både Making a Murderer och The People v. O. J. Simpson: American Crime Story mästerverk som verkligen berör och fascinerar. Medan den förstnämnda är helt dokumentär gestaltas verkliga personer av skådespelare i den senare.

acidente_los_rodeos_1

Den största serien av dem alla

Slutligen går det naturligtvis inte att tala om de bästa TV-serierna någonsin utan att nämna Game of Thrones. Denna bombastiska fantasyserie är baserad på bokserien kallad Sagan om Is och Eld som skrivits av George R.R Martin. Böckerna, och ännu mer så serien, har gjort succé världen över. Inför varje ny säsong, och avsnitt, sitter fansen som på nålar och väntar otåligt på vad som ska hända. Eftersom TV-serien nu har gått om historien i de publicerade böckerna är det ingen som med säkerhet vet vad som kommer hända i seriens nästa säsong. Spänningen är helt enkelt olidlig!

Stora svenska filmer

Stora svenska filmer

Sverige har ett stort utbud av filmer med en rik historia. Här kommer några av de största filmerna! -Låt den rätta in (2008) Regissör: Tomas Alfredson. Det här är skräck med en kallsvettig hand, där den mobbade tonåringen Kåre Hedebrant hoppas ha hittat en vän i den mystiska nya grannen Lina Leandersson. -Sånger från andra våningen (2000) Regissör: Roy Andersson. Inga scener är skrivna i förväg och den perfektionistiska författaren var tvungen att gräva i sin egen ficka för att slutföra det fyraåriga projektet.

-Fröken Julie (1951) Regissör: Alf Sjöberg. Direktören tar på sig ett av August Strindbergs verk. Anita Björk kämpar för att komma överens med de psykologiska ärr som hon bär med sig från sin olyckliga barndom och att skapa förnuft i de motsatta uppfattningarna om klass, moral och sexuell etikett som Ulf Palme väcker inom henne. -Så som i himmelen (2004) Regissör: Kay Pollack. Denna komedi/drama äger rum i Norrland, den nordligaste delen av Sverige. En man återvänder hem och uppmanas snart att hjälpa kyrkokören.

En sann klassiker

-Utvandrarna (1971) Regissör: Jan Troell. Trots att han var mest känd för att ha arbetat ihop med Ingmar Bergman i sammanlagt 11 filmer, gjorde Max von Sydow också åtta samarbeten med Jan Troell. Bland dem är ingen bättre än denna anpassning av Vilhelm Mobergs bästsäljande romanserie i fyra delar (1949-59).

2d22e430108233a5515eb068bec18f8c

Filmen kostade nästan två miljoner mer än beräknat och var den ditintills dyraste svenska filmen som gjorts. Året därpå (1972) kom uppföljaren ”Nybyggarna” som följer karaktärerna från ”Utvandrarna” i kampen om att skapa sig ett liv i det nya landet.

Den nya succén

-En man kallad Ove (2015) Regissör: Hannes Holm. Den här mörka komedin följer Ove, en strikt, sur gammal man som har fått nog av det här livet, men som aldrig har tillräckligt med tid för att avsluta allt. En ny granne flyttar in och en osannolik vänskap tar form. Den här filmen fick sex Guldbagge-nomineringar, vann två och nominerades till bästa utländska film på Akademieutmärkelserna 2016. Denna film har väckt sådan uppmärksamhet att Hollywood ska göra en film med Tom Hanks i huvudrollen som Ove.

Spänning i högklass

-Milleniumtrilogin- Män som hatar kvinnor (2009) Regissör: Niels Arden Oplev, Flickan som lekte med elden (2009) Regissör: Daniel Alfredson, Luftslottet som sprängdes (2009) Regissör: Daniel Alfredson. Milleniumtrilogin är tre filmer baserade på tre svenska bästsäljande böcker. Den gjordes senare av Hollywood med Daniel Craig i huvudrollen men som det brukar är inget lika bra som originalet. Filmerna följer en journalist som är anställd för att undersöka ett 40 år gammalt oupplöst mysterium. Han får hjälp av en kvinnlig hackare och fallet blir farligare än de båda hade kunnat föreställa sig.

film-basta-romantiska-filmer-alla-hjartans-dag-puff-1

En film vi inte får glömma

-Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) Regissör: Felix Herngren. Baserad på en roman från 2009 av Jonas Jonasson. Det är en fantasi om en sprängämnesexpert som arbetade för politiska ledare, från Franco till Stalin. På sin 100-årsdag flyr Allan (Robert Gustafsson) sitt vårdhem för att ge sig ut på ett äventyr. Filmens regissör Felix Herngren använder ett slags kollektiv montage för att visa Allan vid olika perioder i historien. Gustafsson, då 47 år gammal, gör sitt bästa för att se 100 år gammal ut.

Youtube

Tumblr

Pinterest